Sex gömda pärlor värda ett besök i Prag

hidden gems in prague

Prag är en stad full av underverk och överraskningar. Bortom de välkända turistattraktionerna som Karlsbron, slottet, Petrinkullen, torget i Gamla stan och nationalteatern, finns det många gömda pärlor som väntar på att bli upptäckta. Här är sex av de bästa gömda attraktionerna i Prag som definitivt är värda att besöka.

Sex gömda pärlor värda ett besök i Prag

Wallensteins trädgård

Wallenstein Garden, som ligger i den lilla staden Prag, är en av de vackraste och mest fridfulla trädgårdarna i staden. Det byggdes i början av 1600-talet som en del av Wallensteinpalatskomplexet, som var hem för den kejserliga generalen Albrecht von Wallenstein. Trädgården är designad i italiensk barockstil, med terrasser, fontäner, skulpturer och en liten konstgjord grotta.

En av de mest slående dragen i trädgården är den stora centrala fontänen, som är omgiven av en rund damm. Fontänen har en skulptur av Neptunus, den romerska havsguden, och är en av de största barockfontänerna i Europa. Besökare kan sitta på de närliggande bänkarna och njuta av det fridfulla ljudet av vattnet när det rinner från fontänen.

En annan höjdpunkt i trädgården är Sala Terrena, en stor hall som vetter mot trädgården. Sala Terrena användes för konserter, teaterföreställningar och andra kulturevenemang under Wallensteins tid. Idag används den för konstutställningar och andra evenemang.

Trädgården är också hem för ett antal skulpturer och statyer, inklusive en av guden Mars, som står och vaktar över ingången till trädgården. Andra anmärkningsvärda skulpturer inkluderar de tre gracerna och bronsdraken.

En av de mest intressanta inslagen i Wallensteinträdgården är den lilla konstgjorda grottan, som ligger i den norra änden av trädgården. Grottan är gjord av sten och har en liten damm, stalaktiter och andra klippformationer. Den designades för att se ut som en naturlig grotta och är en populär plats för besökare att utforska.

Letna Park

Letnaparken i Prag är definitivt värt ett besök för turister, eftersom den erbjuder några av de bästa panoramautsikterna över staden. Från toppen av kullen kan du se floden Moldau, Gamla stan och många av Prags berömda landmärken, såsom St. Vitus-katedralen, Pragborgen och Karlsbron.

Men det är inte allt Letna Park har att erbjuda. Det är också en populär plats för lokalbefolkningen att umgås, jogga, cykla, ha en picknick eller bara njuta av lugn och ro bort från stadens livliga gator. Du kommer att se familjer med barn som leker på lekplatserna, par som promenerar hand i hand och grupper av vänner som spelar frisbee eller har en BBQ.

En av höjdpunkterna i parken är Letna Beer Garden, som ligger nära toppen av kullen. Här kan du njuta av en kall tjeckisk öl och några traditionella snacks, som korv eller picklad ost, samtidigt som du njuter av den fantastiska utsikten över Prag.

Parken är också hem för flera intressanta skulpturer, inklusive Metronomen, som installerades på 1990-talet efter kommunismens fall. Metronomen är en stor, svängande pendel som fungerar som en påminnelse om Prags turbulenta historia.

Dessutom är Letna Park bekvämt beläget nära andra populära attraktioner, som Pragborgen och det nationella tekniska museet. Du kan enkelt kombinera ett besök i Letna Park med en resa till dessa andra platser.

Museet för alkemister och magiker

Museet för alkemister och magiker är en unik och fascinerande attraktion som definitivt är värd att besöka för turister som är intresserade av Prags mystiska och ockulta historia.

Museet ligger i hjärtat av Prags gamla stadsdel och tar dig tillbaka till 1500-talet när alkemi och magi praktiserades i stor utsträckning i staden. När du går genom museets rum kommer du att se en mängd olika utställningar som visar upp de verktyg, instrument och artefakter som används av alkemister och magiker, såväl som deras övertygelser och metoder.

En av höjdpunkterna i museet är återskapandet av en alkemistlaboratorium, komplett med drycker, elixir och andra mystiska ämnen. Du kommer också att se en samling sällsynta böcker och manuskript, som den legendariska ”Abramelins bok”, som sägs innehålla den antika magins hemligheter.

Museets samling innehåller också ett antal artefakter relaterade till den berömda alkemisten Edward Kelley, som bodde i Prag i slutet av 1500-talet och arbetade för kejsar Rudolf II. Kelley sägs ha producerat den legendariska Philosopher’s Stone, ett ämne som förmodligen skulle kunna förvandla oädla metaller till guld och ge evig ungdom.

Förutom sin historiska och kulturella betydelse erbjuder museet också en rolig och interaktiv upplevelse för besökarna. Du kan prova tidstypiska kostymer, delta i olika experiment och till och med få din förmögenhet berättad av en professionell tarotkortläsare.

Franciskanerträdgården

Franciscan Garden är en fridfull oas belägen i Prag som definitivt är värd att besöka för turister som vill ta en paus från stadens liv och rörelse och njut av lugnet.

Trädgården grundades på 1300-talet av franciskanermunkarna som använde den som en plats för meditation och kontemplation. Idag har trädgården renoverats och förvandlats till en vacker offentlig park som har en mängd olika träd, blommor och fontäner.

En av höjdpunkterna i Franciscan Garden är den vackra dammen i centrum, som är hem för ankor och annat vilda djur. Du kan sitta på en av bänkarna som omger dammen och njuta av den fridfulla atmosfären medan du lyssnar på vattnets brus.

Trädgården är också ett bra ställe att ha en picknick, läsa en bok eller bara koppla av i skuggan av träden. Det finns ett litet café där du kan ta en kaffe eller ett mellanmål och njuta av utsikten över trädgården.

En annan anledning att besöka Franciscan Garden är dess bekväma läge. Det ligger bara några minuters promenad från Prags berömda Vaclavplatsen, vilket gör det till ett bra ställe att fly från folkmassorna och bullret i stadens centrum.

John Lennon Wall

John Lennon-muren är en attraktion som måste ses i Prag för turister som är intresserade av musik, konst och historia. Muren ligger i det charmiga distriktet Malá Strana, nära floden Moldau, och det är ett av de mest ikoniska och färgstarka landmärkena i staden.

Muren blev känd under 1980-talet när Prag fortfarande var under kommunistiskt styre. På den tiden använde unga tjecker muren som ett sätt att uttrycka sitt oliktänkande och sin frustration mot regimen. De målade bilder av John Lennon, som var en symbol för frihet och fred, samt politiska slagord och budskap om hopp och kärlek.

JOhn Lennon Prague

Idag är väggen täckt med färgglad graffiti, citat och konstverk, och det är en levande och ständigt föränderlig hyllning till Lennon och hans budskap om fred. Turister kan tillbringa timmar med att vandra runt muren, beundra konsten och läsa meddelanden, som är skrivna på många olika språk.

Att besöka John Lennon Wall är också ett utmärkt sätt att utforska den charmiga stadsdelen Malá Strana. Området är fullt av pittoreska gator och historiska byggnader, och det är ett bra ställe att ta en bit mat eller en drink på något av de många kaféerna och restaurangerna.

Vojanovy Sady

Vojanovy Sady är en charmig och pittoresk park som ligger i det historiska distriktet Malá Strana, och det är definitivt värt ett besök för turister som vill uppleva skönheten och lugnet i Prags parker.

Parken är uppkallad efter familjen Vojan, som ägde marken på 1700-talet. Idag har parken en mängd olika träd, blommor och buskar, samt flera vandringsleder och bänkar där besökare kan koppla av och njuta av utsikten.

En av höjdpunkterna i Vojanovy Sady är den vackra dammen i centrum, som är omgiven av gråtande pilar och andra träd. Du kan sitta på en av bänkarna vid dammen och se änderna och svanarna simma i vattnet.

En annan anledning att besöka Vojanovy Sady är dess historiska betydelse. Parken ligger bredvid den berömda St Nicholas-kyrkan, som är en av de viktigaste barockbyggnaderna i Prag. Parken erbjuder en fantastisk utsiktsplats för att beundra kyrkans utsmyckade fasad och kupol.

Vojanovy Sady är också ett bra ställe att fly från trängseln och bullret i stadens centrum. Parken är vanligtvis inte lika trångt som andra populära turistattraktioner, vilket gör den till en lugn och avkopplande plats att besöka.

Är du redo att upptäcka dessa dolda pärlor i Prag?

Prag är en stad full av gömda pärlor som väntar på att bli upptäckta. Från fridfulla trädgårdar till udda museer, det finns något för alla i denna vackra stad. Nästa gång du besöker Prag, se till att kolla in några av dessa dolda attraktioner och uppleva staden på ett helt nytt sätt.

Lämna ett svar