Prags julmarknader 2024

De årliga julmarknaderna i Prag är en av stadens största attraktioner. Det tar hundratusentals människor till gatorna, och de är extremt populära bland turister. Inte bara kan du göra mycket julshopping och smaka på intressanta måltider från det lokala köket, men du kan också uppleva julmarknaderna på natten när de är vackert upplysta och andas luften i en av de vackraste europeiska städerna.

Om du har varit i Prag vet du redan att staden är vacker. Om du har varit på julmarknaderna i Prag är vi inte förvånade över att upptäcka att du vill besöka dem igen. Det här är platsen att köpa lokalt hantverk, smaka på lokala drycker och mat och lyssna på och titta på lokala artister som uppträder på scenerna på olika platser i Prag.


När arrangeras julmarknaderna i Prag 2024?

Vi börjar den här artikeln med den viktigaste informationen, den information som de flesta letar efter. När arrangeras julmarknaderna i Prag i år? Här hittar du datumen.

  • 30 november 2024 – 6 januari 2025 – Julmarknad på Gamla stans torg.
  • 30 november 2024 – 6 januari 2025 – Julmarknad på Vaclavplatsen.

Julmarknaderna håller alltid öppet så att besökarna kan njuta av fyra söndagar med julmarknader i Prag före jul. Eftersom den 24 december infaller på en tisdag 2024 kommer julmarknaderna att öppna lördagen den 30 november, vilket innebär att besökare kan besöka julmarknaderna fyra söndagar före jul (1 december, 8 december, 15 december och 22 december).

Datumen för julmarknaderna i Prag tidigare år.

  • 2023: 2 december 2023 – 6 januari 2024
  • 2022: 26 november 2022 – 6 januari 2023
  • 2019: 30 november 2019 – 6 januari 2020
  • 2018: 1 december 2018 – 6 januari 2019
  • 2017: 2 december 2017 – 6 januari 2018
  • 2016: 26 november 2016 – 6 januari 2017
  • 2015: 28 november 2015 – 6 januari 2016

De två mest populära julmarknaderna i Prag.

Prag har flera julmarknader, men de mest populära är på följande platser.

Julmarknaden på Gamla stans torg

Detta är den mest kända av dem, som ligger i stadens centrum. Det är vackert upplyst, och det finns massor av stativ där du kan köpa alla typer av produkter. Det ligger också nära många av de mest kända attraktionerna i Prag, vilket gör det till en perfekt plats att börja dagen i Prag.

Christmas markets in Prague
Julmarknaden på Gamla stans torg i Prag – Av S-F / Shutterstock

Som du kan se på bilden ovan är detta en vacker plats att besöka!

Julmarknaden på Vaclavplatsen

Hotellet ligger nära torget i Gamla stan och hittar julmarknaden på Vaclavplatsen. Det är en trevlig liten promenad mellan dessa marknader, men varnas, det kan bli trångt på vägen mellan de två marknaderna under de hektiska timmarna på julmarknaderna. Denna marknad ligger på ett magnifikt torg, och återigen kommer du att kunna köpa alla typer av produkter gjorda av lokala konstnärer och äta och dricka lokala specialiteter.

Wenceslas Square

Som du kan se på bilden ovan har julmarknaden på Vaclavplatsen också en fantastisk atmosfär.

Var ska man bo nära julmarknaderna i Prag?

Vill du bo på ett hotell nära julmarknaderna i Prag? Letar du efter billigt boende, eller vill du hellre spendera mer och bo på ett hotell med frukost och fyra eller fem stjärnor? Se kartan nedan för prisuppskattningar och en översikt över hotell nära julmarknaderna vid Gamla stans torg och Vaclavplatsen.

Booking.com

Det är värt att komma ihåg att avstånden i Gamla stan inte är stora. Som ett resultat av detta ligger de flesta hotellen på kartan ovan (om du inte bläddrar in och ut) inom 5-10 minuters gångavstånd från Gamla stans torg och Vaclavplatsen. Glöm inte att boka hotell tidigt, eftersom det blir riktigt upptagen i december på grund av de extremt populära julmarknaderna. Har du möjlighet är det normalt billigare att boka hotellrum under vardagar jämfört med helger.

Vad ska man äta och dricka på julmarknaderna i Prag?

Om någon berättar om en marknad är det lätt att tänka på en plats där du kan köpa mat eller varor. Det är ofta sant, men när vi tänker på julmarknader är det många som inte förknippar det med shopping. Varför är det så?

För många handlar julmarknader inte om shopping utan att äta och dricka. Hur kommer det sig att de största och mest populära stånden är de som serverar mat och dryck? Du vet svaret redan! Det är okej att köpa några handgjorda produkter i ett bås och sedan en julklapp till dina barn i en annan bås. Men efter att ha spenderat 15 minuter på att titta på de olika båsarna slår något dig. Det gör inte ont men kommer mot dig som ett tyst rovdjur. Det attackerar dig genom näsan och gör att du får vatten i munnen … det är lukten av tjeckisk korv, följt av den söta lukten av Trdelnik (skorstenskaka) och alla andra läckerheter på Prags julmarknader.

Viktiga saker att äta på julmarknaderna …

Alla som besöker julmarknaderna bör äta lunch eller middag på marknaden, minst en gång. De tjeckiska korvarna är en glädje nummer ett värt att smaka. Det kanske inte är hälsosamt att äta korv som dessa varje dag, men en eller två gånger under din decemberresa till Prag är ett måste.

Om du hellre vill äta lite skinka, prova ražská šunka. Detta är en stor bit skinka som serveras tillsammans med potatis. Det är en lokal maträtt, mycket populär och mycket välsmakande.

Barn hoppar ofta över huvudrätten och hoppar direkt till öknen. Det är lätt att förstå eftersom lukten av skorstenskakan (Trdelnik) attackerar din näsa. Denna söta deg är täckt av socker, senare grillad (karamellisering av sockret) och doppas sedan i antingen kanel, kakao, valnötter, choklad eller någon annan ingrediens. Ibland lägger de till och med Nutella och vispad grädde till den färdiga produkten. Oavsett vad är detta en av Prags mest populära produkter på julmarknaderna, och en du bör prova!

Vad ska man dricka på julmarknaderna i Prag?

Det billigaste är att ta med en flaska vatten från snabbköpet, men det är tråkigt! Om du äter som en lokalbo bör du dricka som en lokalbo. Vad ska du beställa tillsammans med din mat? Om du inte har något emot att konsumera alkohol vet du redan att tjeckisk öl är känd över hela världen. Pilsner är det mest kända märket av dem alla. De flesta köper detta eftersom de vill ha en drink till sin korv eller någon annan köttbit på julmarknaderna.

Vill du prova något mer speciellt? Becherovka är en mycket populär anda från Tjeckien. Den är baserad på mer än 20 olika örter, men det kan vara så att du kommer att känna alkoholsmaken (den har en alkoholprocent på 38%) starkare än smaken på örterna.

En tredje dryck du kan köpa på julmarknaderna är Tuzemák/Tuzemský. Det är en lokal tjeckisk version av rom från Karibiska havet. Den är gjord av potatis eller sockerbetor, och senare lägger de till alla slags romessens till drycken. Denna dryck är inte populär bara att dricka, men lokalbefolkningen använder den också i julkakor.

Vanliga frågor om julmarknaderna i Prag?

Var hittar jag de mindre julmarknaderna i Prag?

Det finns en hel del mindre julmarknader i Prag. Om du befinner dig i centrala Prag är Republiktorget en naturlig plats att besöka. Detta torg är känt för det populära köpcentret Palladium, och det är ett stort torg med massor av saker som händer. Under hela december kan du hitta en julmarknad på detta torg. Den är inte lika stor och populär som de två största julmarknaderna, men den har en trevlig atmosfär och är ett bra ställe att dricka varmt vin på.

En plats utanför stadens centrum som är känd för sin vackra julmarknad (och påskmarknad) är det så kallade Fredstorget, mer känt som Náměstí Míru bland lokalbefolkningen. Torget ligger bara 1 km från Vaclavplatsen, så du behöver inte använda någon transport för att ta dig dit. Om du ändå vill besöka julmarknaden på Náměstí Míru är det enklaste sättet att resa med tunnelbana till stationen med samma namn. Denna marknad öppnar tidigare än de viktigaste julmarknaderna i Prag, vilket innebär att det är ett bra alternativ om du anländer under den sista veckan i november.

Det finns andra små julmarknader på Na Kampě-torget och Tyl-torget. Den första ligger i Gamla stan i Prag, nära Karlsbron. Den andra marknaden (Tyl Square) ligger mycket nära Náměstí Míru, vilket gör det enkelt att gå från Vaclavplatsen.

Hur kan jag resa till julmarknaderna i Prag med kollektivtrafik?

Det finns många transportalternativ om du vill besöka julmarknaderna i Prag. Enklast för många är att resa med tunnelbana till hållplatsen Muzeum (vid Vaclavplatsen), eller hållplatsen Náměstí Republiky. Från dessa tunnelbanestationer kan du enkelt besöka alla viktiga julmarknader i Prag.

Det finns många bussar som stannar i centrala Prag, till exempel bussarna 905, 907, 908 och 911 (hållplats Muzeum).

Spårvagnslinjerna 1, 2, 3, 5, 6 och 9 stannar vid Vaclavplatsen.

Vill du resa med buss direkt till torget i Gamla stan i Prag? Buss 194 är det bästa alternativet för dig! Hållplatsen heter Staroměstské náměstí.

Hur kallt blir det i Prag i december?

Medeltemperaturen i Prag i December är 0 Celsius. Det är en medeltemperatur, så saker och ting kan vara väldigt annorlunda när du besöker staden. Du bör vara beredd på temperaturer mellan -5 Celsius och +5 Celsius. En av de smartaste sakerna du kan göra är att kolla väderprognosen innan du reser, eftersom den ger dig en uppskattning av vilka temperaturer du kan förvänta dig under din resa till Prag.

Det är också viktigt att kontrollera om det kommer att blåsa eller inte. Prag är mycket mer uthärdligt vid 0 Celsius jämfört med +5 med mycket vind. Med andra ord kommer vinden att starkt påverka om du kommer att frysa eller inte.

När tänder de ljusen i julgranen på torget i Gamla stan?

Den största och mest kända julgranen i Prag står på torget i Gamla stan. De tänder normalt lamporna runt 16:30, så om du vill bevittna detta ögonblick, kom några minuter före 16:30. Normalt kan du lyssna på vacker musik under evenemanget. De tänder och släcker ofta lamporna under hela kvällen, så om du missade klockan 16.30 kan du återvända till torget i Gamla stan runt 18:30, 19:30 eller 20:30 för att få en ny chans).

Finns det flodkryssningar på Vltava i december?

Du kanske blir förvånad över att läsa detta, men december är en av de mest hektiska månaderna inom turistnäringen i Prag. Som ett resultat blomstrar affärerna och det finns flodkryssningar tillgängliga under hela dagen. Du kan klicka på länken för att läsa mer om olika flodkryssningar som finns tillgängliga i Prag under julmarknadssäsongen.


Är du redo att besöka julmarknaderna i Prag? Har du några ytterligare kommentarer eller frågor? Använd kommentarfältet nedan, så gör vi vårt bästa för att svara, eller bara njut av att läsa din kommentar!

Taggar: ,

Datum

nov 30 2024

Tid

All Day

Platser

Torget i Gamla stan
Torget i Gamla stan

Other Locations

Vaclavplatsen
Vaclavplatsen
Kategori

Lämna ett svar