Home Events - Prague Guide Marknader Prags julmarknader 2023

Prags julmarknader 2023

De årliga julmarknaderna i Prag är en av stadens största attraktioner. Det tar hundratusentals människor till gatorna, och de är extremt populära bland turister. Inte bara kan du göra mycket julshopping och smaka på intressanta måltider från det lokala köket, men du kan också uppleva julmarknaderna på natten när de är vackert upplysta och andas luften i en av de vackraste europeiska städerna.

Om du har varit i Prag vet du redan att staden är vacker. Om du har varit på julmarknaderna i Prag är vi inte förvånade över att upptäcka att du vill besöka dem igen. Det här är platsen att köpa lokalt hantverk, smaka på lokala drycker och mat och lyssna på och titta på lokala artister som uppträder på scenerna på olika platser i Prag.

De två mest populära julmarknaderna i Prag

Prag har flera julmarknader, men de mest populära är på följande platser.

Julmarknaden på Gamla stans torg

Detta är den mest kända av dem, som ligger i stadens centrum. Det är vackert upplyst, och det finns massor av stativ där du kan köpa alla typer av produkter. Det ligger också nära många av de mest kända attraktionerna i Prag, vilket gör det till en perfekt plats att börja dagen i Prag.

Christmas markets in Prague
Julmarknaden på Gamla stans torg i Prag – Av S-F / Shutterstock

Som du kan se på bilden ovan är detta en vacker plats att besöka!

Julmarknaden på Vaclavplatsen

Hotellet ligger nära torget i Gamla stan och hittar julmarknaden på Vaclavplatsen. Det är en trevlig liten promenad mellan dessa marknader, men varnas, det kan bli trångt på vägen mellan de två marknaderna under de hektiska timmarna på julmarknaderna. Denna marknad ligger på ett magnifikt torg, och återigen kommer du att kunna köpa alla typer av produkter gjorda av lokala konstnärer och äta och dricka lokala specialiteter.

Wenceslas Square

Som du kan se på bilden ovan har julmarknaden på Vaclavplatsen också en fantastisk atmosfär.

När ordnas julmarknaderna i Prag 2023?

När arrangeras julmarknaderna i Prag i år? Här hittar du datumen.

  • 2 december 2023 – 6 januari 2024

Datumen för julmarknaderna i Prag tidigare år.

  • 2022: 26 november 2022 – 6 januari 2023
  • 2019: 30 november 2019 – 6 januari 2020
  • 2018: 1 december 2018 – 6 januari 2019
  • 2017: 2 december 2017 – 6 januari 2018
  • 2016: 26 november 2016 – 6 januari 2017
  • 2015: 28 november 2015 – 6 januari 2016

Var ska man bo nära julmarknaderna i Prag?

Vill du bo på ett hotell nära julmarknaderna i Prag? Letar du efter billigt boende, eller vill du hellre spendera mer och bo på ett hotell med frukost och fyra eller fem stjärnor? Se kartan nedan för prisuppskattningar och en översikt över hotell nära julmarknaderna vid Gamla stans torg och Vaclavplatsen.

Booking.com

Det är värt att komma ihåg att avstånden i Gamla stan inte är riktigt stora. Som ett resultat ligger de flesta hotellen på kartan ovan (om du inte rullar in och ut) inom 5-10 minuters gångavstånd från Gamla stans torg och Vaclavplatsen. Glöm inte att boka hotell tidigt, eftersom det blir riktigt upptagen i december på grund av de extremt populära julmarknaderna. Har du möjlighet är det normalt billigare att boka hotellrum under vardagar jämfört med helger.

Vad ska man äta och dricka på julmarknaderna i Prag?

Om någon berättar om en marknad är det lätt att tänka på en plats där du kan köpa mat eller varor. Det är ofta sant, men när vi tänker på julmarknader är det många som inte förknippar det med shopping. Varför är det så?

För många handlar julmarknader inte om shopping utan att äta och dricka. Hur kommer det sig att de största och mest populära stånden är de som serverar mat och dryck? Du vet svaret redan! Det är okej att köpa några handgjorda produkter i ett bås och sedan en julklapp till dina barn i en annan bås. Men efter att ha spenderat 15 minuter på att titta på de olika båsarna slår något dig. Det gör inte ont men kommer mot dig som ett tyst rovdjur. Det attackerar dig genom näsan och gör att du får vatten i munnen … det är lukten av tjeckisk korv, följt av den söta lukten av Trdelnik (skorstenskaka) och alla andra läckerheter på Prags julmarknader.

Viktiga saker att äta på julmarknaderna …

Alla som besöker julmarknaderna bör äta lunch eller middag på marknaden, minst en gång. De tjeckiska korvarna är en glädje nummer ett värt att smaka. Det kanske inte är hälsosamt att äta korv som dessa varje dag, men en eller två gånger under din decemberresa till Prag är ett måste.

Om du hellre vill äta lite skinka, prova ražská šunka. Detta är en stor bit skinka som serveras tillsammans med potatis. Det är en lokal maträtt, mycket populär och mycket välsmakande.

Barn hoppar ofta över huvudrätten och hoppar direkt till öknen. Det är lätt att förstå eftersom lukten av skorstenskakan (Trdelnik) attackerar din näsa. Denna söta deg är täckt av socker, senare grillad (karamellisering av sockret) och doppas sedan i antingen kanel, kakao, valnötter, choklad eller någon annan ingrediens. Ibland lägger de till och med Nutella och vispad grädde till den färdiga produkten. Oavsett vad, detta är en av Prags mest populära produkter på julmarknaderna, och definitivt en du bör prova!

Vad ska man dricka på julmarknaderna i Prag?

Det billigaste är att ta med en flaska vatten från snabbköpet, men det är tråkigt! Om du äter som en lokal, bör du dricka som en lokal. Vad ska du beställa tillsammans med din mat? Om du inte har något emot att konsumera alkohol vet du redan att tjeckisk öl är känd över hela världen. Pilsner är det mest kända märket av dem alla. De flesta köper detta eftersom de vill ha en drink till sin korv eller någon annan köttbit på julmarknaderna.

Vill du prova något mer speciellt? Becherovka är en mycket populär anda från Tjeckien. Den är baserad på mer än 20 olika örter, men det kan vara så att du kommer att känna alkoholsmaken (den har en alkoholprocent på 38%) starkare än smaken på örterna.

En tredje dryck du kan köpa på julmarknaderna är Tuzemák/Tuzemský. Det är en lokal tjeckisk version av rom från Karibiska havet. Den är gjord av potatis eller sockerbetor, och senare lägger de till alla slags romessens till drycken. Denna dryck är inte populär bara att dricka, men lokalbefolkningen använder den också i julkakor.


Är du redo att besöka julmarknaderna i Prag? Har du några ytterligare kommentarer eller frågor? Använd kommentarfältet nedan, så gör vi vårt bästa för att svara, eller bara njut av att läsa din kommentar!

Taggar: ,

Datum

dec 02 2023 - jan 06 2024

Tid

All Day
Torget i Gamla stan

Platser

Torget i Gamla stan

Other Locations

Vaclavplatsen

Platser 2

Kategori

Lämna ett svar