Sevärdheter

Här kan du hitta en lista som visar några av de viktigaste sevärdheterna i Prag. Det är inte en slump att Prag är en av de mest populära resmålen i hela Europa.

Attraktioner i Prag
Sevärdheter i Prag – Pixabay

Sevärdheter i Prag

St. Vitus katedralen

St. Vitus katedralen är en katedral som tar andan från de flesta turister på besök i Prag. Kyrkan är och räknas som en symbol för Prag tillsammans med Karlsbron. Det är en byggnad i majestätisk gotisk stil och är säte för ärkebiskopen i Prag. Inne i Vitus katedralen hittar man många Kunga gravar och denna är den viktigaste kyrkan i hela Tjeckien.

Katedralen blev grundad år 1344 som vi vet och då blev Prag huvudsäte för ärkebiskopen.

Kyrkan är 96,5 meter hög och på toppen kan ni se ett lejon dekorerat i guld. Sigismund klockan som befinner sig i katedralen är den största i Tjeckien.

Vitus katedralen i Prag
Vitus katedralen i Prag – Pixabay

Ingen i St. Vitus katedralen hittar man bland annat St. Wenceslas kapellet. Kyrkan är absolut höjdpunkten under vistelsen i Prag.

Slottet

I slottet i Prag blir den Tjeckiska kungen, kejsaren och Tjeckoslovakiens presidenter har haft sina kontor genom alla år där. Troligast så byggdes slottet runt år 880. I Guinness rekord bok är slottet i Prag det största slotts komplexet i världen, med en area på over 70000 m2. De Tjeckiska kronjuvelerna är utställda här i slottet.

Slottet i Prag
Slottet och Vitus katedralen – Pixabay

I slottsområdet är det många fantastiska sevärdheter att titta på, tex. St. Vitus katedralen, St. George basilikan, det gamla kunga palatset, det nya kunga palatset, det kungliga sommar palatset och liknande.

Petrin utsiktstorn

Petrin utsiktstornet är Prags svar på Eiffel tornet i Paris. Tornet är bara 60m högt, men eftersom det är placerat på en höjd är det faktiskt högre än Eiffel tornet i Paris(om man ser till m.ö.h.). Utsiktstornet byggdes 1891 och användes då som utsiktstorn. Idag är det en stor turist attraktion och om vädret är klart kan ni njuta av den fina utsikten över Prag ifrån utsiktstornet.

Ni kan nå höjden till fots eller om ni har lust kan ni använda linbanan.

Petrin i Prag
Petrin i Prag – Pixabay

Djurparken

En djurpark är alltid kul för familjer med små barn. I djurparken i Prag kan man spendera många timmar och det är massor med olika djur och spännande saker att se. Om ni gillar pingviner, gorillor eller kanske flodhästar är detta ett bra ställe att besöka. Det finns självklart möjlighet att mata djuren.

Djurparken är öppen året runt och öppnar kl 9.00 på morgonen och har öppet till 16.00 respektive 19.00 (beroende på säsongen). Ere biljetten för vuxna är 150CZK.

Många säger att detta är den bästa djurparken i hela Europa, så det är bara att besöka den och se om ni håller med.

Djurpark i Prag
Djurpark i Prag – Pixabay

Hur kommer man till djurparken? Mer information?

Wenceslas Torget

Wenceslas torget är en populär plats och ganska mycket folk kommer dit. Den var uppkallad efter helgonet Wenceslas, Patrons heliga ifrån Bohemia. Tidigare var den känd som häst marknaden då det såldes hästar här under medeltiden.

Idag är Wenceslas torget en bra plats för shopping galna eftersom det finns flera affärer på båda sidorna av gatan och runt torget. I slutet på torget hittar du neoclassical Chekiska national museum. Wenceslas torget ligger centralt till, bara några minuter ifrån gamla stan torget.

Wenceslas torget i PRag
Wenceslas torget – Pixabay

Wencesslas torget känns mer som en boulevard. Den är ca 750m lång och har formen av en rektangel.

Charles Bron

Det finns många sevärdheter och platser att besöka men nummer ett av de är Charles bron. Bron kallas pärlan av medeltidens arkitektur och oavsett tid på året du kommer till Prag så kommer bron vara fylld med människor.

Charles bron byggdes efter en översvämning 1342 som förstörde den föregående bron son stod på samma plats. Charles den IV la första grundstenen i bygg processen 1357, bygget höll på ända fram tills början på 1400-talet.

Charles bron är 520 meter lång och mer är 10 meter bred. På bron hittar du flera statyer, tex statyn av St. John Nepomuk som kastades i floden Vltava för att han vägrade berätta för kungen vad drottningen hade sagt till honom. Det sägs att om du rör vid nedre delen av statyn och önskar dig något så kan det gå i uppfyllelse, men det är bara en sägen ( du tydligt varit man ska göra vid då miljoner andra har redan gjort det).

Charles bron
Charles bron i Prag – Pixabay

Gamla stan torget

Gamla stan torget i Prag är ett väldigt trevligt torg, fyllt med turister ,olika marknader och scener beroende på tid på året och speciella festivaler som pågår.
Den årliga jul marknaden på gamla stan torget drar tusentals turister till Prag varje år.

Vid den gamla stan torget finns det flera sevärdheter att se och besöka. Medeltids klockan är belägen i väggen av det gamla stads huset. Varje time kan du se den spela ”The Wall of the Apostles”. De äldsta delarna på den astronomiska klockan är daterad tillbaka till år 1410.

Gamla Stan Torget
Gamla stan torget i Prag – Pixabay

På mitten av torget så finns Jan Hus statyn som restes 1915. Jan Hus blev bränd på bål för hans tro 500 år tidigare (1415).

Det ligger ett par kyrkor vid gamla stan torget. Den gotiska Tyn katedralen som de startade bygga på 1300-talet och St Nicholas kyrkan. Entrén till Tyn katedralen ligger lite skymt undan men katedralen är helt klar värd ett besök.

När du ser efter hotell i Prag är det alltid värt att kolla avståndet till gamla stan torget. Detta är centrum, ju närmare du bor torget desto bättre!