Fantastiska aktiviteter för barnfamiljer i Prag.

Prag är en vacker och historisk stad med mycket att erbjuda familjer som letar efter kul och en minnesvärd semester. Från att utforska stadens fantastiska arkitektur och museer till att prova läckra lokala rätter och uppleva stadens pulserande kultur, det finns något för alla i Prag. I den här artikeln tar vi en titt på några av de bästa aktiviteterna och attraktionerna för familjer som reser till Prag, och ger idéer och inspiration för en rolig och oförglömlig resa. Oavsett om du reser med små barn eller tonåringar har Prag mycket att erbjuda familjer som letar efter ett äventyr. Låt oss dyka in!

Bra program för familjer i Prag.

Pragborgen:

Pragborgen är ett bra ställe att åka till med barn. Slottskomplexet erbjuder en rad aktiviteter som är lämpliga för barn, och det är ett bra sätt att introducera barnen till stadens historia och kultur.

En av de största attraktionerna som barnen kommer att älska är Golden Lane, en pittoresk gränd av färgglada hus som en gång var hem för slottsvakter och hantverkare. Barnen kan utforska de små husen och lära sig om livet under medeltiden.

En annan attraktion som barnen kommer att älska är leksaksmuseet, som ligger i slottskomplexet. Museet har en samling av över 2 000 leksaker från olika epoker, och barnen kan leka med några av utställningarna och lära sig om leksakers historia.

St. Vitus-katedralen, som ligger i slottskomplexet, är också en imponerande attraktion som barnen kommer att njuta av. Katedralen har vackra målade glasfönster och intrikata stensniderier, och det är ett bra sätt att introducera barnen till gotisk arkitektur och Tjeckiens historia.

Dessutom har slottskomplexet flera trädgårdar och innergårdar som är bra för barn att utforska och springa runt i, och det finns flera restauranger och kaféer inom slottskomplexet som erbjuder barnvänliga menyer.

pragaborgen

Karlsbron:

Karlsbron i Prag är en rolig och unik upplevelse för barn av flera anledningar.

För det första är bron en zon för fotgängare, så barn kan springa och leka utan att oroa sig för trafiken. Bron är också kantad av gatuartister, musiker och artister, vilket skapar en livlig och underhållande atmosfär som barnen kommer att njuta av.

Dessutom erbjuder bron fantastisk utsikt över floden Moldau, Pragborgen och stadens silhuett. Barnen kan njuta av utsikten och njuta av de vackra omgivningarna, medan föräldrar kan ta minnesvärda familjebilder.

Bron är också hem för flera intressanta statyer, inklusive den berömda statyn av Johannes av Nepomuk, som enligt legenden ger lycka till dem som rör vid den. Barnen kommer att njuta av att se och röra vid de olika statyerna och lära sig om deras historia och betydelse.

Karlsbron:

Prags djurpark:

Prags zoo är en av de mest populära attraktionerna för familjer i Prag. Det ligger i en vacker naturlig miljö och är hem för mer än 4 000 djur från hela världen. Djurparken är öppen året runt och erbjuder en rad pedagogiska aktiviteter, inklusive djurmatning och utbildningsprogram för barn.

En av höjdpunkterna i Prags Zoo är dess ”Afrika”-utställning, som visar en rad afrikanska djur, inklusive giraffer, zebror och elefanter. Djurparken har också en ”Gorilla Pavilion”, som är hem för en grupp västra låglandsgorillor, och ett ”Polarium”, som visar djur från de arktiska och antarktiska områdena, inklusive pingviner, sälar och isbjörnar.

Djurparken erbjuder en rad djurmatningar och shower hela dagen, inklusive matningstider för lejon, tigrar och pingviner. Det finns också dagliga demonstrationer och shower, som rovfågeldemonstrationen och sjölejonshowen.

Förutom djurutställningarna har djurparken också en rad andra attraktioner, inklusive en barnzoo, en lekplats och en barnzoo.

djurpark prag

Letna Park:

Letna Park är en vacker och expansiv park som ligger i Prag, och det är ett bra resmål för barnfamiljer. Här är några coola saker att göra i Letna Park.

 • Lek på lekplatsen: Letna Park har en stor lekplats med massor av gungor, rutschbanor och klätterutrustning som barnen kan njuta av. Det är ett bra ställe för barn att springa runt och bränna av lite energi medan föräldrar kopplar av på en närliggande bänk.
 • Besök Beer Garden: Letna Beer Garden är ett populärt resmål för familjer, med gott om uteserveringar och ett stort urval av tjeckiska öl och snacks. Föräldrar kan njuta av en kall öl medan barnen springer runt och leker på de närliggande gräsytor.
 • Ta en promenad eller cykeltur: Letna Park har gott om gång- och cykelvägar som slingrar sig genom parken och erbjuder fantastisk utsikt över staden och floden. Familjer kan hyra cyklar, utforska parken tillsammans eller ta en lugn promenad och njuta av den friska luften och det vackra landskapet.
 • Spela sport: Letna Park har flera idrottsplaner och banor, inklusive en fotbollsplan, en basketbollplan och en skatepark. Familjer kan ta med sig en boll eller frisbee och spela en match tillsammans, eller se några av de lokala spelarna i aktion.

Nationalmuseet:

Att ta med barnen till ett museum kan vara för mycket för vissa, men Nationalmuseet i Prag har mycket att erbjuda om du är redo för en utmaning. Museet har ett brett utbud av utställningar som täcker allt från naturhistoria till tjeckisk kultur och historia, vilket gör det till en fantastisk plats för barn att lära sig och utforska.

En av museets höjdpunkter för familjer är utställningarna om naturhistoria, som inkluderar utställningar om dinosaurier, djur och växter. Barn kan se modeller av dinosaurier i naturlig storlek, utforska djurens olika livsmiljöer och lära sig om den naturliga världen runt dem.

Museet har också utställningar om tjeckisk historia och kultur, inklusive utställningar om kända tjeckiska figurer och evenemang. Barn kan lära sig om landets historia, se artefakter från olika perioder och förstå hur landet har förändrats över tiden.

Förutom utställningarna har museet också flera interaktiva aktiviteter och workshops för barn, inklusive hantverk, spel och andra praktiska aktiviteter. Dessa aktiviteter är ett bra sätt för barn att engagera sig i utställningarna och lära sig på ett roligt och interaktivt sätt.

nationalmuseet i prag

Petrin Hill:

Petrin Hill är ett populärt resmål för barnfamiljer i Prag, och det finns massor av roliga och engagerande aktiviteter för barn att njuta av. Här är några saker som barn kan göra på Petrin Hill:

 • Åk bergbanan: Bergbanan är ett populärt sätt att nå toppen av Petrin Hill, och barnen kommer att älska den korta turen uppför den branta sluttningen. Bergbanan erbjuder fantastisk utsikt över staden och sluttningen, och det är en rolig upplevelse som barnen inte kommer att glömma.
 • Besök Mirror Maze: Mirror Maze är en rolig attraktion för barn, med en labyrint av speglar som skapar alla möjliga optiska illusioner. Det är ett bra sätt att utmana barns uppfattning och rumsliga medvetenhet, och det är väldigt roligt att utforska.
 • Besök Petrintornet: Petrintornet är en miniatyrversion av Eiffeltornet, och det erbjuder fantastisk utsikt över staden och det omgivande området. Barn kommer att älska att klättra upp för tornets 299 trappsteg till toppen; utsikten från toppen är verkligen hisnande.
 • Utforska trädgårdarna: Petrin Hill har flera trädgårdar och parker som är perfekta för barn att utforska, med massor av öppna ytor och naturlig skönhet. Barnen kan springa runt, spela spel eller ha en picknick i någon av de många gräsytor.
 • Cykla eller skoter: Petrin Hill har flera cykel- och skotervägar som slingrar sig genom parken, och erbjuder fantastisk utsikt och ett roligt sätt att utforska området. Familjer kan hyra cyklar eller skotrar och utforska parken tillsammans, eller ta med egna och njuta av en lugn tur.
petrintårnet

Vysehrad:

Familjer gillar Vysehrad av många anledningar. Först och främst är den historiska fästningen och slottet fascinerande platser för både vuxna och barn, med en rik historia som går tillbaka över 1 000 år. Fästningen har imponerande vallar, torn och portar, medan slottet har vackra trädgårdar, innergårdar och en fantastisk utsikt över staden. Barn kommer att älska att utforska slottets olika skrymslen och vrår och föreställa sig hur livet var under medeltiden.

Utöver slottet har Vysehrad flera parker och lekplatser perfekta för barnfamiljer. Framför allt Vojanovy Sady Park är en fantastisk plats för barn att utforska, med en lekplats, en damm och massor av träd och grönområden. Föräldrar kan koppla av på en bänk medan deras barn leker, eller vara med på det roliga själva.

Gamla stans torg:

Torget i Gamla stan är ett populärt resmål för barnfamiljer i Prag, och det finns massor av roliga och intressanta aktiviteter för barn att njuta av. Här är några saker som barn kan göra på torget i Gamla stan:

 • Besök den astronomiska klockan: Den astronomiska klockan är en attraktion som måste ses i Prag, och barn kommer att älska att titta på klockans rörliga figurer och intrikata design. Klockan visar en föreställning varje timme, och det är ett bra sätt att lära sig om stadens historia och kultur.
 • Åk på en hästskjuten vagn: Barn kommer att älska att åka i en traditionell hästvagn, som erbjuder ett unikt och minnesvärt sätt att se stadens sevärdheter. Vagnarna erbjuder ett utmärkt sätt att utforska stadens historiska gator och byggnader.
 • Besök Tynkyrkan: Tynkyrkan är en fantastisk gotisk katedral som ligger vid Gamla Stans torg, och det är ett bra sätt att uppleva stadens rika historia och arkitektur. Barn kommer att älska kyrkans intrikata design och detaljer, och det är ett bra sätt att lära sig om stadens religiösa traditioner.
 • Prova lokal mat och dryck: Torget i Gamla stan är hem för flera restauranger och kaféer som erbjuder utsökt lokal mat och dryck, inklusive traditionell tjeckisk mat och berömd tjeckisk öl. Barnen kan prova ny och spännande mat och dryck, och föräldrar kan njuta av några av stadens bästa kulinariska erbjudanden.
 • Titta på gatuföreställningar: Gamla Stans torg är ett populärt resmål för gatuartister, med musiker, magiker och andra artister som underhåller publiken hela dagen. Barn kommer att älska att titta på föreställningarna och ta del av händelserna, och det är ett bra sätt att uppleva stadens pulserande kultur och energi.
gamlastans torg

Statens tekniska museum:

Det nationella tekniska museet i Prag är ett bra ställe för barn att lära sig om teknikens och teknikens historia. Museet har ett brett utbud av utställningar, från transport till astronomi och mer, och många av dem är interaktiva, vilket gör dem engagerande och roliga för barn.

En av museets höjdpunkter för barn är transportutställningen, som har en rad fordon, inklusive bilar, tåg, flygplan och till och med en riktig ångmaskin. Barnen kan utforska de olika fordonen, klättra ombord på några av dem och lära sig om transportens och teknikens historia.

En annan populär utställning för barn är planetariet, som har shower som tar besökarna på en resa genom universum. Föreställningarna är visuellt fantastiska och lärorika, och de är ett bra sätt för barn att lära sig om astronomi och kosmos underverk.

Museet har också flera praktiska utställningar där barn kan prova på olika teknik- och naturvetenskapliga aktiviteter, inklusive att bygga broar, experimentera med ljud och ljus och utforska egenskaperna hos elektricitet och magnetism.

Miniatyrmuseum:

Miniaturmuseet i Prag är en unik och fascinerande attraktion som är perfekt för barnfamiljer. Museet har en omfattande samling av miniatyrmodeller, inklusive byggnader, fordon och andra föremål, som alla är otroligt detaljerade och exakta.

Museet är uppdelat i flera sektioner, som var och en visar upp ett annat tema eller era. Besökare kan se detaljerade modeller av kända landmärken från hela världen, inklusive Eiffeltornet, Taj Mahal och Colosseum. Det finns också modeller av kända historiska händelser, som slaget vid Waterloo och Titanics förlisning.

En av de mest imponerande delarna av museet är modelljärnvägen, som har ett stort och invecklat tågsystem som går genom ett detaljerat miniatyrlandskap. Barn kommer att älska att se tågen gå förbi och försöka upptäcka alla små detaljer, som miniatyrmänniskor, djur och fordon.

Förutom modellerna har museet också flera interaktiva utställningar, inklusive en praktisk modellbyggnadsstation där barnen kan skapa sina egna miniatyrmodeller.

Miniatyrmuseum:

Vaclavplatsen:

Vaclavplatsen är ett av Prags mest populära och livliga områden, och besökare kan njuta av flera familjevänliga aktiviteter medan de utforskar området.

En av huvudattraktionerna är Nationalmuseet, som ligger högst upp på torget. Museet har olika utställningar som är lämpliga för barn, inklusive utställningar om naturhistoria, vetenskap och tjeckisk kultur. Det finns också regelbundna workshops och evenemang för barn, inklusive hantverk och praktiska aktiviteter.

En annan rolig aktivitet för familjer är att ta en tur med häst och vagn runt torget. Barn kommer att älska det nya med att åka i en vagn, och det är ett bra sätt att se sevärdheterna och ta in atmosfären på torget.

Det finns också flera gatuartister och musiker i området, vilket skapar en livlig och underhållande atmosfär. Barnen kan njuta av att titta på de olika artisterna och till och med delta i några av showerna och spelen.

Torget förvandlas till en julmarknad i december och början av januari, med festliga dekorationer, traditionell mat och dryck och en rad roliga aktiviteter för barn, inklusive skridskoåkning och karusellturer.

Slutligen är torget omgivet av en rad butiker, restauranger och kaféer, vilket gör det till ett bra ställe att stanna till för ett mellanmål eller en måltid. Många restauranger och kaféer erbjuder barnvänliga menyer och aktiviteter, och det finns flera glass- och sötsaker i området.

julmarknad i prag på vaclavplatsen

Flodkryssning:

Barn kan tycka att det är tröttsamt att gå runt i staden för att utforska de olika sevärdheterna och attraktionerna. Men det känns plötsligt mycket bättre och trevligare om de kan se allt medan de njuter av en båttur på floden Moldau. Det är därför en flodkryssning på floden Moldau är en fantastisk familjeaktivitet i Prag.

Det finns båtturer där du helt enkelt tittar ut genom fönstret och njuter av utsikten, medan andra turer kommer med levande musik, middagsmöjligheter och andra alternativ. Om det är kallt ute kan du sitta inne och njuta av utsikten genom att titta ut genom fönstret. Men det är möjligt på nästan alla båtar att sitta ute vilket är en uppfriskande och vacker upplevelse, speciellt en varm sommarkväll.

tur på moldau

Chokladmuseum:

Familjer älskar chokladmuseet i Prag eftersom det är en rolig och interaktiv attraktion som erbjuder en unik och välsmakande upplevelse för besökare i alla åldrar.

Museet ligger i hjärtat av staden. Det ger en fascinerande inblick i chokladtillverkningshistorien, från de forntida maya- och aztekiska civilisationerna till i dag. Besökare kan lära sig om chokladens ursprung, hur den tillverkas och hur den används i olika kulturer och kök.

En av museets främsta höjdpunkter är workshopen för tillverkning av choklad, där besökare kan lära sig att göra sina egna chokladkreationer under ledning av en expertchokladproducent. Barn kommer att älska att komma igång och göra sina egna chokladkakor, tryffel och andra läckra godsaker.

Museet erbjuder också en rad provningar, inklusive olika typer av choklad från hela världen och en rad chokladbaserade desserter och drycker. Barn kommer att älska att smaka på chokladen och prova nya smaker och texturer.

Förutom chokladtillverkningsverkstaden och provningar har museet en rad interaktiva utställningar, inklusive en chokladfontän, en 3D-chokladskrivare och en virtuell verklighetsupplevelse som tar besökarna på en resa genom chokladens historia.

chokladmuseum

Var ska familjen bo i Prag?

Vi har precis berättat om fantastiska familjeaktiviteter i Prag. Men har du gjort några tankar om var du ska bo i Prag? När du reser med barn är det viktigt att göra det så enkelt som möjligt. Det är därför vi kommer att ta med namnen på tre hotell i Prag som kommer att göra det ännu roligare och enklare att utforska Prag.

Novotel Praha Vaclavplatsen

Hotellet har ett perfekt läge i centrala Prag när Vaclavplatsen. De har familjerum tillgängliga, en fantastisk utsikt från takterrassen och en pool som barnen kan använda för att koppla av mellan de olika sightseeingprogrammen. Hotellet har också ett gym och en underbar frukost tillgänglig.

novotel familjhotell prag

Hälsohotell Olsanka

Detta hotell ligger inte i centrum, men om du gillar att resa med spårvagn kan du ta dig till gamla stan på 10 minuter. Hotellet är gjort för sportälskare eftersom det har inomhuspooler, badmintonbanor, bordtennismöjligheter, ett fitnesscenter och mycket mer. Detta är ett billigt hotell jämfört med många andra i Prag, så om du inte har något emot att bo utanför stadens centrum kan detta bli en stor hit för hela familjen.

sportshotell prag

Mordecai 12 lägenheter

Det är trevligt att bo på hotell, men för en familj på resa är det ofta mycket bättre att bo i en lägenhet där de har ett eget kylskåp, kan laga sin egen mat och driva sin egen tidslinje på ett bättre sätt . Mordecai 12 Apartments in Prague är perfekt för sådana resenärer. Lägenheten ligger centralt i Prag, inte långt från Gamla Stans torg, Karlsbron och andra viktiga platser i gamla stan.

familjlagenhet i prag

Vad ska familjen äta i Prag?

Om du kommer med barn till Prag kanske du inte besöker de dyraste och finaste restaurangerna i Prag. Du äter för att du är hungrig, och det viktigaste är att äta något som tillagas snabbt och som du vet att alla kommer att njuta av.

Du kanske ogillar snabbmat, men det är trevligt att veta att du kan hitta många snabbmatsrestauranger i Prag. Som ett resultat kan du enkelt äta en Big Mac på McDonald’s eller en krispig kyckling på KFC om det är vad familjen föredrar.

Besöker du en mer seriös restaurang är flera måltider fortfarande lämpliga för barn. Italienska restauranger anses vara familjevänliga eftersom de serverar pizza, pasta och andra populära rätter. Om du hamnar på en traditionell tjeckisk restaurang, är populära måltider Wiener Schnitzel och den traditionella gulaschen. En av Prags mest populära söta bakverk är Trdelnik, en cylindrisk kaka gjord genom att slå degen runt en pinne och rosta den över öppen låga. Den rullas sedan i socker och kanel, vilket gör det till en söt och läcker godbit som barnen säkert kommer att älska.

Vad ska familjen äta i Prag?

Du är redo för en fantastisk semester med hela familjen i Prag.

Sammanfattningsvis är Prag ett fantastiskt resmål för barnfamiljer, som erbjuder en rad attraktioner som kombinerar historia, kultur, natur och nöje. Oavsett om det är att utforska slott och parker, njuta av utsökt mat och kulturella upplevelser eller lära sig om vetenskap och teknik, finns det något för alla i denna vackra stad.

Lämna ett svar