5 viktiga händelser i Prags historia

Prag har en rik och fascinerande historia. Staden har upplevt invasioner och revolutioner. Prag har med andra ord sett allt. I den här artikeln vill vi kort skriva om fem händelser som har påverkat staden och dess historia mycket. Om du vill lära dig mer om de olika händelserna, gå till Wikipedia eller någon annan källa som du litar på. Du kan också följa med på en guidad tur i Prag för att lära dig mer.

1. Stiftelsen av Prags slott (9th century)

Pragborgen är det största slottskomplexet i världen. Det har varit den plats från vilken tjeckiska härskare har styrt landet i mer än tusen år. Byggandet av slottet började på 9-talet vilket gör det till ett av de äldsta slotten i Europa.

2. Byggandet av Karlsbron (1357)

Karlsbron är ett av de mest kända landmärkena i Prag. Bron, som korsar floden Vltava, byggdes på 1400-talet. Under lång tid var det den enda förbindelsen mellan Pragborgen och stadens gamla stad, men om du besöker Prag idag är det bara en av många broar. Men sanningen är att turister som kommer till Prag bara kommer ihåg namnet på en bro när de går hem och det är Karlsbron.

Karlsbron

3. Defenestration av Prag (1618)

Defenestrationen i Prag var en avgörande händelse i början av trettioåriga kriget, en stor europeisk konflikt som varade från 1618 till 1648. År 1618 kastade tjeckiska rebeller habsburgska tjänstemän ut ur ett fönster i Pragborgen, vilket utlöste konflikten.

4. Prags vår (1968)

Pragvåren var en period av politisk liberalisering och massprotester i Tjeckoslovakien. Det började den 5 januari 1968 och slutade ungefär 7 1/2 månad senare på grund av den Sovjetunionen-ledda invasionen den 21 augusti 1968. Perioden präglades av försök att införa reformer och större politisk frihet, men invasionen satte stopp för dessa förhoppningar.

5. Sammetrevolutionen (1989)

Sammetsrevolutionen var en icke-våldsam politisk revolution som ägde rum i Tjeckoslovakien 1989. Revolutionen ledde till slutet av 41 års kommunistiskt styre i landet. Sammetsrevolutionen framhävdes av massdemonstrationer och strejker i Prag, liksom andra städer i hela landet.

Dessa händelser har alla spelat en viktig roll för att forma Prags historia. Genom att lära oss om dessa händelser kan vi få en bättre förståelse för stadens rika förflutna och den viktiga roll den har spelat i europeisk historia. Om du vill lära dig mer om Prag, gå med på en guidad tur, ta en titt på de andra artiklarna i vår Pragguide och kom och upptäck staden själv snart!

Lämna ett svar